dimecres, 4 de gener del 2012

Programes per a mesclar música

Una de les principals eines, a l'hora de preparar i desenvolupar una sessió de ciclisme indoor és la música. com preparar-la. Des del punt de vista del client hi ha molt desconeixement i, una vegada ens endinsem en la professió d'instructor, ens adonem que és l'eix vertebrador de la sessió. Aquí va una lleugera reflexió sobre els tres millors programes que conec sobre mesclar música.

Sobre el Mixmeister...

Durant molts anys he fet servir el programa Mixmeister, com a usuari de Windows. Un dia, no fa gaires mesos, el meu PC va morir i em vaig passar a Mac. Tenia dues opcions, fer una partició per a poder iniciar amb Windows el meu ordinador nou o bé instal·lar una versió del Mixmeister per a Mac. Per mandra i desconeixement, vaig entestar-me en fer servir la versió Mac del programa, però realment no utilitza gens bé els recursos de hardware i sovint es rel·lentitzava molt. Igualment no aprofita gens els recursos, per exemple, del Trackpad d'Apple. En definitiva, em vaig agobiar bastant en els primers dos mesos d'intentar mesclar música amb aquesta aplicació.
Mixmeister
Programa per a mesclar música Mixmeister
Sobre el Virtual Dj...

És un programa que sempre vaig tenir instal·lat al PC i gairebé mai havia utilitzat. Principal inconvenient que li trobava: La mescla és a temps real, si t'equivoques, torna a començar !!! (no sempre és així, hi ha algun recurs per a no fer-ho però bueno... no té la facilitat d'assaig error i proves que et permet el Mixmeister). No obstant això, per a Mac, la versió "home" és gratuïta des de l'Apple Store, així que va ser la primera alternativa que vaig provar amb el meu nou Mac. Tot té el seu aprenentatge, i realment he acabat fent mescles prou bones. Fins i tot, gaudeixo més que amb el Mixmeister. Té una vessant més "artesanal" i divertida. S'ha acabat convertint en un element motivador aquest programa com a alternativa a l'anterior. Avantatges: Funciona perfectament amb el Mac. Desavantatges; tampoc aprofita les possibilitats del Trackpad d'Apple.
dj
Programa per a mesclar música Virtual Dj
Sobre el Djay...

Aquest és el que més recentment he descobert i el que, per obstinació potser, no ho sé, faig servir a l'actualitat. He provat de baixar-lo piratejat, amb serials, etc, des d'internet però la versió nova, no la he trobat. Pagant Sant Pere canta i el vaig comprar per 15 euros aprox. És un programa que només existeix en Mac i realment el que més m'agrada és que utilitza molt bé els recursos del sistema operatiu i del Trackpad d'Apple. Això, permet manipular diferents instruments de la taula virtual alhora, fa la utilització més divertida. No obstant això, val a dir que, tècnicament, està lluny del Virtual Dj i del Mixmeister. Per què m'agrada ? la interfície és bonica i atractiva a la vista, i molt més simplificada que la de Virtual Dj (comparant amb aquest per a ser dos tipus de programa que mesclen a temps real). A mesura que l'he anat utilitzant, m'he trobat (a part de l'inconvenient de si t'equivoques, torna a començar...) que no permet gravar en pistes separades cada track. Això vol dir que, si vols cremar la mescla a un CD, o ho fas a una sola pista, o necessites un programa per a dividir la sola pista que has aconseguit a diferents pistes. Jo faig servir el mateix Mixmeister (va molt bé i ja en conec molt bé el seu funcionament). He llegit per internet que una bona alternativa és l'Audacity. Una altra pega que li he trobat és que, i això va molt bé, quan passes d'una cançó a 130 Bpm en amunt, i n'entra una altra de 100 en avall (necessari a ciclisme indoor per a reproduir pedalejant muntanyes i plans com a relleu), el Virtual Dj permet, mentre el mixer passa d'un plat a l'altre, oscil·lar els bpm bloquejant les dues platines; d'aquesta manera mentre passes d'un tema a l'altre, pots minvar o augmentar els bpm durant la transició i varien simultàniament als dos plats. Això significa que durant la mescla de les dues pistes, es mantenen sincronitzats els bpm. El Djay, en canvi, això no ho fa.
djay
Programa per a mesclar música Djay (només per a Mac)
En definitiva...

Hi ha forces més diferències evidentment. Tot el que volia era fer una lleugera descripció pragmàtica dels tres "estris de feina" que tinc instal·lats actualment a l'ordinador. N'hi ha d'altres, més sofisticats, més depurats i altres molt més senzills. Una pila, en definitiva. En qualsevol cas, aquests (Mixmeister i Virtual Dj) crec que són els més populars entre usuaris aprenents i afeccionats a la mescla de música i, pel cas que conec més d'aprop, entre instructors de ciclisme indoor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada